Sigita Kriaučiūnienė: mityba, gerinanti regėjimą

Kategorija:

Miestas:
Sigita Kriaučiūnienė: mityba, gerinanti regėjimą
Daugelis žmonių klausia, kokius maisto produktus valgyti, kad gerėtų regėjimas? Taip pat kyla klausimų ar yra kokių nors vertingų maisto papildų, gerinančių regėjimą. Rugsėjo 29 d. Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiamoje sveiko maisto šventėje „Sapiegų parko grilis“ bus gausu idėjų, kaip kasdienis maistas gali pagerinti ne tik sveikatą, bet ir regėjimą.
 
Regėjimas ir mityba
 
Mūsų regėjimo aštrumą įtakoja daugelis dalykų, mityba yra vienas iš jų. Kai kuriems žmonėms pavyko sustiprinti savo regėjimą vien pakeitus mitybos įpročius. Tai gali kelti nuostabą, nes natūralūs regėjimo gerinimo metodai tvirtina, kad geras regėjimas sugrįžta kai susigrąžiname teisingus žiūrėjimo įpročius. Tačiau šie žmonės nieko apie juos nežinojo. Taip pat yra žmonių, kuriems pavyko atsisakyti akinių tiesiog pakeitus gyvenimo būdą, nors jokių regėjimo gerinimo pratybų jie nedarė.
 
Kai žmogus imasi sveikesnės gyvensenos, tai paprastai įneša daugiau ramybės į jo gyvenimą: dingsta skubėjimas, atsiranda daugiau judėjimo, taikomos kvėpavimo praktikos, dažniau pastebimi dabarties momentai. O atsipalaidavimas yra gero regėjimo garantija.
 
Vitamino A svarba
Vitaminas A yra svarbus normaliam tinklainės ląstelių funkcionavimui, tačiau nebūtina valgyti maisto produktų, kuriuose gausu vitamino A. Mums reikalingas maistas, kurį kūnas paverčia vitaminu A. Tarkime, kepenys karotiną paverčia vitaminu A. Ann Wigmore savo knygoje „Želmenys“ rašo, kad želmenų sultyse vitamino A nėra, tačiau jose yra karotino, kuris paverčiamas vitaminu A.
 
Sveikatai nepalanki mityba blogina regėjimą
 
Akivaizdu, kad sveikatai nepalanki mityba blogina ne tik regėjimą, bet ir apskritai žmogaus bendrą fizinę ir emocinę savijautą. Regėjimo gerinimo natūraliais būdais metodai siūlo tokius mitybos principus:
 
  • Valgyti aukščiausios kokybės maisto produktus, geriausia, jei galite juos užsiauginti patys. Organinis maistas yra pats geriausias. Sumažinkite arba visiškai eliminuokite apdoroto, negyvo maisto vartojimą. Gyvybinė energija, esanti maiste, yra nemažiau svarbi kaip mineralai, vitaminai ar kitos medžiagos maiste.
  • Valgykite įvairų maistą. Kūnui reikia įvairovės.
  • Išmokite derinti maistą. Virškinimo sistema vienu metu geriausiai viršina panašų, derantį tarpusavyje maistą. Pvz., krakmolingus maistas ir daug baltymų turintis maistas tarpusavyje nedera, juos valgyti reikia atskirai. Skandis skirtingiems maisto produktams virškinti sukuria skirtingos cheminės sudėties aplinką. Nesuderintas maistas lieka gerai nesuvirškintas ir neįsisavintas. Sutelkite dėmesį į tai, ką valgote. Dėmesio koncentracija – vienas iš gero regėjimo susigrąžinimo būdų, gero regėjimo įpročių.
  • Nustokite rūkyti ir vartoti alkoholį.
  • Jei mėgstate sultis, spauskite jas patys. Pastovėję sultys praranda savo vertę.
  • Išbraukite cukrų, kavą ir baltus miltus iš savo raciono.
  • Sumažinkite druskos ir prieskonių kiekį.
  • Sumažinkite pieno, mėsos produktų vartojimą.
  • Vasarą gerkite šalto vandens, žiemą – šilto;
  • Nevalgykite tuomet, kai nesate alkanas.
  • Venkite valgyti tuomet, kai esate įtampoje ar užplūdus emocijoms;
  • Venkite pramonės sukurtų konservantų, dažiklių, kvapų, stipriklių;
  • Nevalgykite vėlai vakare
  • Būkite kantrus savo mitybos pasirinkimo kelyje. Naujiems valgymo įpročiams susiformuoti, kaip ir naujiems regėjimo įpročiams, reikia laiko.
  • Tobulinkite savo mitybą tol, kol jūsų virškinimo veikla taps normali.
 
Sveikatos ir regėjimo gerinimo įpročiai visada greta
 
„Ir net jei susitvarkysite savo mitybą, gali būti, kad kūnas neįsisavins visų medžiagų dėl per didelės įtampos jūsų gyvenimą. Todėl ramybės paieškos keičiant mitybą yra taip pat svarbios“, - sako Th. Quackenbush savo knygoje „Relearning To See“ („Vėl išmokti matyti“ angl.).
 
Kūnas ir protas džiaugiasi natūraliu maistu, tuomet išvengiama daug ligų. Mityba, kuri leidžia atsipalaiduoti, daugiau judėti ir susikoncentruoti tikrai prisideda prie natūralaus, aiškaus ir aštraus matymo.
 
Sveikai mitybai skirta šventė rugsėjo 29 d. Vilniuje – puiki proga pasisemti idėjų kaip derinti maistą, kaip paprastai ir be didelių pastangų paruošti maistą šeimai, vaikams, iškylai, kad jis leistų kūnui gyventi atsipalaidavime ir akims matyti geriau. Daugiau informacijos ir registracija į šventę, degustacinę vaakrienę vyksta www.sveikuoliai.lt
 
Sigita Kriaučiūnienė
Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė
 

Mano Krastas