Saugus grūdų sandėliavimas

Kategorija:

Miestas:
Saugus grūdų sandėliavimas

Kiekvienam grūdines kultūras auginančiam ūkininkui po derliaus nuėmimo aktualus klausimas yra grūdų sandėliavimas. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai labai paprastas darbas:  tereikia supilti grūdus į jiems skirtą, iš anksto paruoštą, vietą ir tuo visi darbai baigiasi. Tačiau taip atrodo tik su šiuo dalyku nesusidūrusiems žmonėms.

Iš tiesų, grūdų sandėliavimas – iš kelių etapų susidedantis darbas. Pirmiausia grūdus reikia tinkamai apdirbti: juos išvalyti (vieną arba kelis kartus), išdžiovinti, vėdinti, saugiai pervežti į sandėliavimo vietą. Tinkamas grūdų apdorojimas prieš sandėliuojant yra itin svarbus, nes tik apdoroti jie gali ilgai išsilaikyti bei neprarasti naudingų maistinių, sėklinių savybių. Jeigu visus šiuos darbus tinkamai atliksite, sandėliavimas ne tik nepablogins jų kokybės, bet ją dar labiau pagerins.

Grūdų apdirbimas bei sandėliavimas: kaip tai vyksta?

Svarbu paminėti, jog savo gerųjų savybių grūdinės kultūros pradeda netekti beveik iš karto, kai yra nuimamas derlius, t. y. jau per pirmą parą, juose pradeda kauptis drėgmė, plinta įvairios bakterijos bei kenkėjai. Todėl labai svarbu grūdines kultūras apdirbti ir sandėliuoti kuo greičiau po derliaus nuėmimo, kad jos neprarastų savo vertingų savybių.

Pirmasis etapas – grūdų pristatymas į elevatorių, kur patikrinama jų kokybė. Nustatoma ar jie kokybiški, koks drėgnumas, kokių priemaišų yra ir pan. Atsižvelgiant į gautus duomenis, grūdai transportuojami į jiems tinkamas patalpas. Dažniausiai grūduose randama įvairių priemaišų, tokių kaip smulkūs akmenėliai, žemės gumuliukai, smėlio dalelės. Jos atsiranda augimo arba nuimant derlių. Be to, pasitaiko ne tik priemaišų grūduose, bet ir nekokybiškų grūdų, kurie yra nesubrendę arba paveikti kenkėjų. Nešvarios grūdinės kultūros yra valomos. Pirminio valymo metu pašalinamos pačios didžiausios bei pastebimiausios priemaišos bei pašalinamas grūdų drėgnumas, norint valyti antrąjį kartą, grūdai turi būti sausi. Jeigu ne, atliekamas pakartotinis džiovinimas.

Tinkamai išdžiovinus grūdinės kultūros gali būti sandėliuojamos. Tik sausi grūdai gali ilgai išlikti kokybiški ir neprarasti naudingų savybių. Iš tiesų, džiovinimas yra itin atsakingas darbas, kurį privalu atlikti kokybiškai bei kruopščiai. Svarbiausia atidžiai stebėti grūdų drėgnumą bei jų temperatūrą. Temperatūra neturi būti per aukšta, nes tai kenkia grūdams. Prireikus jie turi būti ventiliuojami. Mūsų įmonė turi specialią automatizuotą įrangą, kuri užtikrina tinkamą temperatūrą, kontroliuoja drėgmę ir kitus svarbius rodiklius.

Grūdų džiovinimo privalumai bei trūkumai

Privalumai:

●        Pagerina grūdų kokybę;

●        Sumažina derliaus nuėmimo nuostolius;

●        Mažina derliaus priklausomybę nuo oro sąlygų;

●        Sumažina derliaus nuėmimu reikalingos įrangos ir darbo jėgos kiekį;

●        Leidžia turėti daugiau laiko lauko darbams po derliaus nuėmimo.

Trūkumai:

●     Didelės investicijos į džiovinimo įrangą bei jos išlaikymo kaštai;

●     Kuro, elektros ir darbo jėgos išlaidos;

●     Dėl papildomo grūdų tvarkymo gali prireikti papildomų investicijų į įrangą.

DAUGIAU INFORMACIJOS: http://gruzdziumalunas.lt/grudu-sandeliavimas/

 


Mano Krastas