Išskirtos dažniausiai daromos klaidos, dėl kurių vaisiai ir daržovės keliauja į šiukšliadėžę

Kategorija:

Miestas:
Išskirtos dažniausiai daromos klaidos, dėl kurių vaisiai ir daržovės keliauja į šiukšliadėžę
Europos Komisijos duomenimis, kiekvienais metais Europoje išmetama 88 milijonai tonų maisto. Beveik 50 proc. maisto atliekų sudaro švieži vaisiai ir daržovės. Viena iš priežasčių, kodėl vaisiai ir daržovės keliauja į šiukšliadėžę – netinkamos laikymo sąlygos.Didžiausios Baltijos šalyse šviežių vaisių ir daržovių pardavimo įmonės „Augma“ ekspertai išskyrė dažniausiai vartotojų daromas šviežių vaisių ir daržovių laikymo klaidas, kurių išvengus, namie laikomais šviežiais produktais džiaugsimės ilgiau.
 
Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – laikyti visus vaisius ir daržoves bendrame dubenyje:„Skirtingi vaisiai bei daržovės noksta skirtingu greičiu, o tai nulemia natūraliai šių produktų išskiriamos dujos – etilenas. Žinant, kokie produktai išskiria daugiau ar mažiau etileno, nesunku nuspręsti kuriuos vaisius ir daržoves galima laikyti kartu, o kuriuos derėtų atskirti. Daugiausia šios medžiagos išskiria tokie vaisiai kaip obuoliai, bananai, žalios ir dryžuotos odelės melionai, prinokę kiviai, avokadai ir kt. Todėl, norint išlaikyti stalo puošmeną ilgiau, bendrame dubenyje bananų ir obuolių nereikėtų laikyti kartu. Tiesa, bananus ir vynuoges galima sudėti kartu, nes vynuogės nereaguoja taip stipriai į etileno poveikį. Nokimo dujas sparčiau išskiria ir kai kurios daržovės, pavyzdžiui, prinokę pomidorai, kuriuos esame įpratę laikyti šalia salotų lapų, agurkų ir kt., kurie, beje, yra ypač jautrūs etileno dujoms. Todėl pomidorus reikėtų padėti kuo atokiau nuo kitų produktų“, – pasakoja „Augma“ kokybės skyriaus vadovė Lina Rimutytė. Tiek žaliosios, tiek raudonosios paprikos yra labai jautrios etilenui, tad jas reikėtų laikyti atskiroje šaldytuvo lentynoje, o bananų koteliųgaliukus papildomai apvynioti plastikine plėvele – taip sustabdomas nokimo dujų išsiskyrimas.
 
Žinios apie natūralias nokimo dujas gali padėti ne tik išlaikant vaisių ir daržovių šviežumą, bet ir norint juos sunokinti. Vaisius ar daržoves, kurie vis dar yra nokimo stadijoje, L. Rimutytė rekomenduoja palikti kambario temperatūroje, tamsesnėje vietoje. Norint greitesnio rezultato, rekomenduojama palikti kambario temperatūroje, popieriniame maišelyje kartu vaisiais ar daržovėmis, turinčiais didesnį kiekį etileno dujų – obuoliais, bananais ar kt.
 
Kita klaida dažnai padaroma vos grįžus iš parduotuvės – skubėjimas išimti vaisius ir daržoves iš maišelių bei juos nuplauti. Specialistės teigimu, nuplovus šviežius produktus, ant jų pradeda kauptis drėgmė, dėl kurios ima daugintis bakterijos – plauti juos geriausia prieš pat vartojimą. Be to, neplautus vaisius ir daržoves galima laikyti ir maišeliuose, tačiau rekomenduojama jų neužrištiarba pradurti keletą papildomų skylučių, kad produktai galėtų ilgiau išlaikyti natūralią drėgmę.
 
Laikant netinkamoje temperatūrojekinta skonis
 
Vaisiai ir daržovės vertinami kaip sveikatai palankių medžiagų bei vitaminų šaltinis, tačiau šias savybes nulemia ir tai, kaip bus laikomišieproduktai.Itin svarbu atkreipti dėmesį į vaisių ir daržovių laikymo temperatūrą. „Augma“ ekspertė primena, kad daugumoje šaldytuvų lentynose yra palaikoma skirtinga temperatūra ir drėgmė. Didžiąją dalį daržovių ir vaisių geriausia laikyti lentynose, esančiose šaldytuvo apačioje, kur yra daugiausiai drėgmės, kartais siekiančios netgi iki 90 proc. „Vėsesnę temperatūrą mėgsta žaliosios daržovės: salotos, kopūstai, brokoliai, smidrai ir kt. Nereikėtų pamiršti ir grybų, kurie yra ypač jautrūs aukštai temperatūrai. Cukinijas, agurkus ar paprikas geriau palikti viršutinėje šaldytuvo lentynoje, kur temperatūra yra pliusinė. Kalbant apie tropikų vaisius, greipfrutus, apelsinus, bananus – juos galima laikyti kambario temperatūroje, o pastarieji, laikomi šaldytuve, ima net ruduoti. Tuo tarpu šakninės daržovės (ropės, morkos, svogūnai, česnakai,bulvės) turėtų būti laikomos vėsesnėje namų dalyje – rūsyje ar vėsesnėje spintelėje.Tiesa, bulvėse esantis krakmolas žemesnėje nei 0 laipsnių temperatūroje virsta cukrumi, o tada pakinta ir pačių bulvių skonis – jos tampa saldesnės nei įprastai.Esant mažesnei nei 8 laipsnių temperatūroje, bulvių viduje gali net atsirasti mėlynos spalvos pakitimų. Todėl bulves reikėtų laikyti vėsesnėje, bet ne žemesnėje nei 0 laipsnių temperatūroje“, – pasakoja „Augma“ ekspertė.
 
Tiems, kurie turi šaldytuvus be nurodytos stalčių paskirties, L. Rimutytė pataria: „tuomet reikėtų vadovautis paprasta taisykle: viską, kas žalia, pavyzdžiui, salotas, kopūstus ar kt. laikyti viename stalčiuje, o viską, kas spalvota – kitame.“ Kalbant apie prieskonines žoleles (krapai, kalendra, petražolės ir kt.), jeigu jų įsigyjama pakuotėse, kurios laikomos parduotuvės šaldytuvuose, tokias žoleles geriau laikyti šaldytuve ir namie. Išimtimi laikomi bazilikai, kuriuos padėjus į šaldytuvą – ims juoduoti kampučiai. Jiems labiau reikalinga drėgmėir natūrali saulės šviesa, todėl bazilikus reikėtų laikyti pamerktus vandenyje, ant palangės, kur būtų daug šviesos.

Aistė Kairytė

Mano Krastas